امروز با یکی دیگر از مطالب میعاد بازرگانان رازی در خدمت شما همراهان عزیز هستیم. در این مطلب تصمیم گرفتیم در مورد موضوع خاص و جدیدی صحبت کنیم که شاید برای شما نیز جذاب باشد. همانطور که اطلاع دارید نمک یک ماده ضروری در زندگی همهی ما انسانها است ولی تابهحال به این فکر کردهاید که چه کشورهایی بیشترین تولید نمک را دارند؟ یا رتبهبندی تولید جهانی نمک توسط کشورها برچه اساسی است؟ایران در جایگاه چندم جهان قرار دارد؟
برای پی بردن به جواب تمامی سوالات کافی است این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
تولید جهانی نمک
قبل از پرداختن به موضوع تولید جهانی نمک مثل همیشه کمی دربارهی نمک صحبت میکنیم. نمک یک کانی خالص بلوری و شفاف است که از دو عنصر سدیم و کلرید تشکیل شده و فرمول شیمیایی آن NaCl است. بهطور کلی در غذا و بهعنوان طعمدهنده غذاها، حمام نمک و بهعنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده میشود.
همانطور که میدانید منبع نمک بهطور کلی به دو دسته نمک دریایی و نمک معادن تقسیم میشود و ما معمولا نمک را از طریق تبخیر آب دریا و یا استخراج از معادن سنگ نمک به دست می آوریم.
نمک صنعتی که از معادن سنگ نمک استخراج میشود هم به چند قسمت اصلی تحت عنوان نمک شیلاتی، شکری، حفاری، نخودی و … در جهان وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم حتما سری به مقاله انواع نمک صنعتی بزنید.
کاربرد های نمک چیست؟
- تولید صابون و مواد شوینده
- استفاده در داروهای درمانی و لوازم آرایش بهداشتی
- کاربرد در صنایع پتروشیمی
- نقش مهم نمک در صنعت نفت و نساجی و رنگرزی
- صنعت دام برای تهیه غذای دام ( نمک در صنعت دام و طیور )
- نمک در صنعت شیلات
- نقش مهم در صنعت چرمسازی
- و موارد دیگر
شیوه های تولید نمک
نمک به سه روش زیر تولید میشود که در ادامه توضیح مختصری د رمورد آن ها خواهیم داد.
- یکی از روشهای قدیمی که از دیرباز تا به امروز از آن استفاده میشود، تبخیر خورشیدی است، در این روش آب دریا درون دریاچهها به کمک نور خورشید و بدون دخالت افراد، بخار میشدند و در انتها تنها رسوبات نمکی باقی میماند.
- روش دیگری که نمک را میتوان از آن استخراج کرد، استخراج از معادن سنگ نمک است. در این روش افراد متخصص به معادن سنگ نمک خالص میروند و آنجا سنگ نمک را به قطعات بزرگ میشکنند و برای تقسیم به نمکهای مختلف آن را مشبندی میکنند.
- آب دریا را درون حوضچههایی قرار میدادند و شرایط را برای آن برقرار میکردند تا نمک خالص در انتها باقی بماند.
برای کسب اطلاعات بیشتر حتما سری به مقاله انواع روش استخراج نمک بزنید.
تا اینجا درمورد استخراج نمک و کاربردهای نمک صحبت کردیم. در ادامه قصد داریم به اصل موضوع بپردازیم.
تولیدات جهانی نمک
جالب است بدانید نمکی که از روشهای بالا استخراج میشود تنها حدود ۵ درصد آن در مصارف خوراکی استفاده و حدود ۷۰ درصد آن در صنایع شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. از سال ۲۰۰۸ میلادی تولید نمک در جهان اتفاق افتاد. سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ تولید نمک به طرز عجیبی روند صعودی داشت ولی در سال ۲۰۱۲ بر خلاف تصور افت بی سابقه ای را تجربه کرد. در سال ۲۰۱۲ چین حدود ۲۳ درصد نمک جهان را تولید کرد درحالی که در کشوری مثل ایالات متحده تنها حدود ۱۵ درصد نمک در جهان تولید شده بود.
کدام کشورها تولیدکننده نمک هستند؟
یکی از کشورهایی که در تولید نمک جهان جایگاه بسیار خوبی دارد کشور چین که تابه امروز در رتبهبندی جهانی بین سه کشور برتر بوده است. پس از چین کشورهای ایالات متحده امریکا، آلمان، هند و استرالیا، کانادا جایگاه خیلی خوبی نسبت به سایر کشوررها دارد.
طبق شکل زیر تولید نمک از سال ۱۹۷۵ تا ۲۰۱۷ ادامه داشته است. در سال ۲۰۱۶ تولید نمک حدود ۲۷۰ میلیون تن بود که کشور چین حدود ۵۸ میلیون تن در آن سال تولید کرده بود و بیشترین رتبه در جهان را داشت.
اجازه دهید کمی دقیقتر در مورد نمک تولیدی کشورهای برتر جهان صحبت کنیم.
تولیدات نمک درچین
همانطور که قبلا صحبت کردیم چین در تمامی این سالها جزء کشورهای برتر جهان در تولید نمک بوده است. اما در ابتدا نمک توسط روستاییان تولید می شد و سپس با فروش آن درآمد خوبی کسب شد رفته رفته به یک صنعت همه گیر در کشور تبدیل گشت.
در سال ۲۰۰۳ موسسات دولتی برای تولید نمک تشکیل شد و بعد از آن شرکتهایی برای نظارت بر صنعت نمک ایجاد شدند. این صنعت بزرگوبزرگتر شد تا الان که چین حدود ۶۸,۵۱۷,۴۶۵ تن نمک تولید میکند.
ایالات متحده امریکا
رتبه دوم در نتایج جهانی تولید نمک به ایالات متحده متعلق میگیرد که سالانه حدود ۴۴,۳۱۲,۹۱۴ تن نمک تولید میکند.
جالب است بدانید تنها ۷ کشور در جهان در تولید جهانی نمک سهیم هستند و تامین نمک ۹۵ درصد کل جهان را برعهده دارند. و کشور امریکا معمولا نمک را از معادن سنگ نمک استخراج و یا از فناوری تبخیر خورشیدی استفاده میکند.
هندوستان
کشور هند سومین تولیدکننده نمک در جهان است. این کشور سالانه حدود ۲۷,۰۰۶,۶۲۶ تن نمک را تولید میکند و حدود ۸,۸۶ درصد تولید جهانی نمک را در دست دارد. برعکس ایالات متحده، هند بیشتر نمک خود را از طریق آب دریاچه و دریاها استخراج و از رسوبات نمک بدست آمده دریاها استفاده میکند.
قبل از ادامه مطالب لازم به ذکر است آمار بالا مربوط به سال ۲۰۱۲ میلادی است و ممکن است هر سال مقدار تولیدی نمک و جایگاه کشورها متفاوت باشد.
طبق نتایج بدست آمده تولید نمک جهان روند روبه رشدی داشته و به علت رشد جمعیت، تقاضای محصول نیز بالا رفته و صنایع نسبت به گذشته بیشتر به نمک احتیاج پیدا کردهاند. حال قصد داریم درمورد کشورهای صادرکننده نمک صحبت کنیم.
صادرات نمک
- هلند یکی از اولین کشورهایی هست که در سال ۲۰۱۵ بیش از ۱۱ درصد صادرات نمک جهانی را برعهده داشته است. از قدیمیترین معادن هلند میتوان به Hengelo و Delfzijl اشاره کرد.
- جایگاه دوم متعلق به آلمان است که معمولا از نمک این کشور در صنعت و مصارف انسانی استفاده میکنند.
- شیلی سومین جایگاه را به خود اختصاص داده که معادن سنگ نمک آن در کویر Atacama قرار دارد.
- کانادا یکی از بزرگترین صادرکنندههای نمک است که پس از شیلی جایگاه چهارم را به خود اختصاص داده است.
- مکزیک در جایگاه بعد از کانادا قرار دارد که یکی از بزرگترین صادرکنندههای نمک دریا است. بیشتر اوقات مکزیک نمک خود را به کشورهای ژاپن، امریکا، کانادا، تایوان، امریکای مرکزی و کره صادر میکند.
- ایالات متحده در رتبه ۶ام قرار دارد اما این کشور به دومین کشور در زمینه تولید نمک در سراسر جهان شناخته شده است. از مناطق تولیدکننده نمک در این کشور میتوان به لوئیزیانا، میشیگان و نیویورک اشاره کرد.
- اگرچه رتبه ۷ام به هندوستان اختصاص داده شده اما مانند امریکا جایگاه بسیار خوبی در تولید نمک دارد.
- سایر صادرکنندگان نمک به کشورهای دیگر مانند فرانسه، آفریقا، ایتالیا، اتریش، انگلستان در جایگاه پایینتری قرار دارند.
کدام کشور بیشترین صادرات را در جهان داشته؟
هلند بهترین رتبه در سال ۲۰۱۵ را به خود اختصاص داده که بیشاز ۹ درصد کل نمک جهان را به خود اختصاص میدهد. نکته جالب این است که ایران رتبه ۱۰ ام در صادرات نمک در جهان را به خود اختصاص داده است. مجموعه میعاد بازرگانان رازی نیز مفتخر است که توانسته سهم به سزایی را در تولید نمک صنعتی در کشور عزیزمان ایران به دست آورد و جزء یکی از برترین تولیدکنندگان داخلی قرار گیرد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر و اطلاع از قیمت نمک صنعتی هم اکنون با ما تماس بگیرید.
۰۲۳۳۴۵۵۷۱۷۰ – ۰۹۱۲۴۳۱۲۴۰۷ -۰۹۱۲۰۵۴۳۷۲۷