سلام دوستان عزیز؛
در این مطلب از سایت میعاد بازرگانان رازی می‌خواهیم در رابطه با مصارف نمک در صنعت دباغی و چرم‌سازی خدمت شما عزیزان توضیحاتی را عرض نماییم. همانطور که می‌دانید پوست حیوانات از پروتئین تشکیل شده و به شدت تحت تاثیر فعالیت میکروارگانیسم‌های متفاوت قرار دارد. فعالیت گسترده میکروارگانیسم‌ها خیلی سریع ساختار پروتئینی پوست را از هم پاشیده و به کل از بین می‌برد.

اما طی فرایند چرم‌سازی این پوست به شدت فاسد شدنی حیوانات، به کمک مواد دباغی و تحت عملیات‌های فیزیکی و شیمیایی از حالت اولیه خود خارج گشته و به صورت ثابت و فاسد نشدنی (چرم) مبدل می‌گردد.

استفاده از نمک در دباغی و چرم‌سازی

استفاده از نمک در صنعت دباغی و چرم‌سازی از اهمیت بالایی برخوردار است. از نمک در جهت نگهداری از پوست، جلوگیری از فساد و نیز آب گیری استفاده می‌شود. در مراحل مختلف دباغی شاهد استفاده از نمک هستیم، بنابراین نمک یکی از مواد اساسی و بسیار مهم در صنعت دباغی و چرم‌سازی محسوب می‌گردد. موادی که در دباغی پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند به دو دسته گیاهی و شیمایی تقسیم‌بندی می‌شوند.

در دباغی گیاهی که از گذشته نیز متداول بوده است با استفاده از تانین و دیگر اجزای مختلف گیاه از جمله پوست، برگ، شاخه، ریشه، تنه، میوه و غیره به همراه نمک استفاده می‌شده است. چرم‌های ساخته شده در این روش دارای نرمی خاصی بوده و معمولا به رنگ قهوه‌‌ای دیده می‌شوند.

در حال حاظر در پوست‌های نازک‌تر که عمل دباغی باید با دقت بیشتری انجام شود، از مواد شیمایی، به همراه نمک‌های معدنی استفاده می‌گردد. برای این که از موارد استفاده از نمک در دباغی و چرم‌سازی بیشتر مطلع گردید، اجازه دهید تا فرایند کامل ساخت چرم را خدمت شما عزیزان توضیح دهیم.

انواع نمک دباغی

۱۱ مرحله ساخت چرم از پوست حیوانات

  1. نگهداری پوست: به طور معمول بعد از کشتار حیوانات و جداسازی پوست آن‌ها، مدت زمانی در محیطی پوست‌ها را نگهداری می‌کنند. به این پوست، پوست خام گفته می‌شود.

 اما برای نگهداری و جلوگیری از فساد پوست باید تدابیری اندیشید. روش‌های معمول نگهداری پوست شامل خشک کردن در هوا، نگهداری با نمک، نگهداری با آب نمک و نگهداری با اسید می‌باشند.

در کشور‌های دارای آب و هوای گرم متداول‌ترین روش نگهداری پوست، نگهداری با نمک دباغی است. البته محل انجام این عمل باید خنک باشد، در این روش به ازای هر یک کیلوگرم پوست مقدار یک کیلوگرم نمک (کلرید سدیم) را بر روی سطح پوست پاشانده و سپس پوست‌ها را بر روی هم قرار می‌دهند. حداقل زمان نگهداری این پوست‌ها تا ارسال به کارخانه حدود سه هفته می‌باشد.

  1. خیساندن: پس از ارسال پوست‌ها به کارخانه‌های ساخت چرم، به دلیل نمک سود شدن و از دست رفتن آب پوست‌ها، آن‌ها را در حوضچه‌های چوبی یا سیمانی که پول یا هاسپین نیز نامیده می‌شوند قرار داده و بر روی آن‌ها آب سرد می‌ریزند. بر اثر کاهش غلظت نمک و افزایش فشار اسمزی در الیاف پوست، آب دوباره جذب پوست شده و پوست نرم و مرطوب می‌گردد.

به طور خلاصه نتیجه فرایند خیساندن پوست شامل موارد زیر می‌باشد:

  • خون و آلودگی‌ها، مواد شیمیایی که برای نگهداری و گندزدایی به پوست اضافه شده‌اند و پروتئین‌های کروی از پوست خارج می‌گردند.
  • در این مرحله پوست در مدت زمان طولانی در آب قرار گرفته و دوباره با جذب آب به حالت طبیعی خود باز گشته و فرایند دباغی بر روی آن تسهیل می‌گردد.
  1. مو زدایی و آهک دهی: برای مو زدایی پوست حیوانات از آهک (اکسید کلسیم) استفاده می‌شود.

به طور خلاصه در این مرحله تلاش بر این است که:

  • موها زدوده شود اما پیاز مو درون پوست باقی بماند و سطح پوست صاف گردد.
  • پوست متورم شده تا پروتئین‌های کروی از الیاف پوست خارج گردند.
  • آهک باعث لطافت سطح پوست می‌گردد.

شیوه مو زدایی و چربی زدایی از پوست

پس از ذبح حیوانات و جدا نمودن پوست آنها، پوست را برای مدتی در انبار خشک و نگهداری می نمایند. به این پوست، پوست خام گفته می شود. سپس پوستهای خام را به کارگاههای دباغی آورده و عملیات دباغی بر روی پوست ها انجام می پذیرد. جهت تسهیل جدا نمودن موهای روی پوست، پوست را در حوضچه هایی از آب و آهک قرار می دهند و پس از چند روز موهای موجود بر روی پوست و چربی ها و مواد زائد را براحتی از پوست جدا می نمایند.

نمک در دباغی و چرم سازی

نکته: این مرحله از حساس‌ترین مراحل در تهیه چرم از پوست حیوانات است. زیرا که تورم زیاد باعث ضعف در ساختار چرم و برعکس تورم کم باعث دشواری در حذف مواد از الیاف پوست در مراحل بعدی می‌گردد و در نتیجه باعث شود که پوست کیفیت و لطافت کمی در پایان داشته باشد.

    1. لش زدایی: در این مرحله ضایعات گوشتی و چربی و سایر اضافات متصل به پوست به صورت کامل باید پاکسازی شوند. در این روش که به طور معمول پس از مرحله آهک‌دهی انجام می‌گیرد، پوست را با دو میخ آویزان کرده و یا بر روی میزی پهن می‌کنند و به وسیله کارد دو سر و یا کارد قصابی بخش‌های زاید مانند چربی‌ و گوشت و ضایعاترا از آن جدا می‌کنند.

نرمی و لطافت پوست بوسیله نمک

جهت نرمی و لطافت پوست لازم است پروتئینهای حلقوی موجود در بافت پوست از آن خارج شوند. به همین منظور ابتدا جهت تخمیر، بر روی پوست آرد جو پاشیده و برروی آرد آب می پاشند تا ابتدا پوست تخمیر شده و متورم گردد و بتوانند آهک ها و گوشت های اضافه پوست به خوبی از آن جدا نمایند. پس از این مرحله پوست را نمک سود و چند روزی در انبار نگهداری می نمایند. سپس پوست های نمک سود شده را شسته، با خروج نمک از بافت پوست، آب جایگزین نمک شده و باعث می‎شود پروتئین های حلقوی قابل حل در آب موجود در بافت پوست حل شده، و از پوست خارج می‎شوند.

نمک دباغی چه کاربردی دارد؟

  1. دباغی: در واقع دباغی فرایندی فیزیکو شیمایی است که در آن پوست که کالایی با ارزش اما با قابلیت فساد بالا است را به چرم که کالایی بسیار با ارزش‌تر و فساد ناپذیر است تبدیل می‌کند.

مهم‌ترین مرحله در تهیه چرم از پوست حیوانات در واقع مرحله دباغی می‌باشد. در پایان مرحله دباغی است که پوست از حالت اولیه خود خارج گشته و به یک فرآورده بسیار ارزشمند تبدیل می‌گردد. برای تهیه فرآورده پوستی مطلوب باید به این نکته توجه داشت که حالت طبیعی پوست از نظر ساختار الیاف و نحوه پراندگی آن در تمام لایه‌ها در طی فرایند‌های مختلف دباغی حفظ شود.

در فرایند دباغی مواد شیمایی که جذب پوست شده‌اند با پروتئین‌های پوست پیوند تشکیل می‌دهند. این عمل باعث ایجاد خواص بسیار مطلوبی در  پوست از جمله کاهش جذب آب، جلوگیری از تورم، مقاومت در برابر فساد و… می‌گردد.

کاربرد نمک صنعتی در چرم سازی

در حال حاظر، بیشتر از مواد معدنی چون نمک‌های کروم و به ویژه سولفات کروم در دباغی استفاده می‌شود. در فرایند دباغی این نمک‌ها با الیاف پوست وارد واکنش شده و باعث پایداری و مقاومت بالای الیاف پوست در برابر دما‌های بالا و نیز فعالیت باکتری‌ها خواهد شد. چرم به وجود آمده با این روش بسیاری از ویژیگی‌های مطلوب را ندارد و بعد از مرحله رنگ‌آمیزی و روغن‌دهی می‌تواند خصوصیات یک چرم مطلوب را دارا باشد.

 برتری روش دباغی با مواد معدنی چون نمک‌های کروم نسبت به روش‌های دیگر سرعت کار و بازدهی بالا، کاهش هزینه‌ها، رنگ روشن و محافظت خیلی بهتر از پروتئین‌های پوست در برابر عوامل فساد می‌باشد. شاید به همین دلیل است که بعد از کشف روش دباغی با مواد معدنی، این روش به سرعت رونق یافت و امروزه روش رایج در دباغی انواع پوست‌ها به حساب می‌آید.

مراحل پایانی چرمسازی

  1. نمک زنی مجدد: به مدت ۴۸ ساعت چرم‌ها را در آب و نمک قرار داده تا نمک به آهستگی جذب آن شده و مانعی در برابر فساد و از بین رفتن چرم گردد. بعد از آن چرم‌ها را درون آفتاب قرار می‌دهند تا خشک شود.
  2. سنگ زنی: برای آن که خشکی و ترکیدگی در پوست به وجود نیاید، باید نمک‌های اضافه از درون چرم خارج گردند. بدین منظور پوست‌های نیمه خشک شده را بر روی تخته‌هایی که شکلی شبیه به حلال دارند قرار داده و قسمت داخلی پوست را با سنگ پا و طرف رخ آن را با سنگ صاف می‌مالند تا نمک از آن خارج گردد.
  3. پیه زنی یا پیه کاری: چرم‌ها پس از دباغی بسیار خشک و شکننده هستند به همین دلیل در این مرحله از پیه آب شده استفاده می‌کنند تا به چرمی نرم و کشدار تبدیل شوند.
  4. شستشو: این مرحله دقیقا بعد از مرحله پیه‌زنی انجام شده و به منظور حذف پیه‌های خشک شده درون چرم‌ها انجام می‌شود.
  5. رنگ کردن چرم: در رنگ کردن چرم‌ها برای حفظ اصالت، بیشتر از رنگ نارنجی استفاده می‌شود. روش‌های مختلفی برای رنگزنی چرم‌ها به وجود آمده است که به صورت مستقیم بر کیفیت رنگ چرم‌ها تاثیر دارد. برای مثال اگر چرم در ظریف کاری مورد استفاده قرار گیرد تنها رنگ‌زنی سطحی کفایت می‌کند. اما برای چرم‌هایی که به طور مداوم مورد استفاده قرار می‌گیرند باید در فرایند رنگزنی رنگینه به بخش‌های درونی چرم نفوذ کند.
  6. خشک کردن چرم: برای خارج کردن آب موجود در بین الیاف چرم که طی مراحل مختلف تهیه چرم در آن باقی مانده، آن را در محیطی قرار می‎‌دهند که به آرامی خشک شود.

نمک مخصوص دباغی

به طور ساده‌تر در مرحله آخر چرمسازها با انداختن پوست جلوی آفتاب، آب پوست را خشک نموده و سپس آن را سنگ می زنند تا نمک های باقی مانده از پوست جدا شود. سپس پوست را روغن و پیه زده و پس از شستن رنگ زده و توسط مهره و سنگ پرداخت و صیقل می نمایند. همانطور که مشاهده کردید، نمک در مراحل مختلفی از صنعت دباغی و چرم‌سازی استفاده شده و نقش بسیار مهمی در تهیه، نگهداری و کیفیت چرم حاصله در طی فرایند دباغی و چرم‌سازی دارد.

نمک دباغی شرکت میعادبازرگانان رازی

نمک دباغی شرکت میعاد بازرگانان رازی به اشکال نمک شیلاتی، نمک صدفی، نمک پودری و نمک شکری در کیسه‎های ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۴۰، ۵۰ و ۱۰۰۰ کیلوگرمی خدمت شما مشتری عزیز ارائه می‎گردد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و قیمت نمک دباغی هم اکنون با ما تماس بگیرید.

۰۲۳۳۴۵۵۷۱۷۰ – ۰۹۱۲۴۳۱۲۴۰۷ -۰۹۱۲۰۵۴۳۷۲۷