با سلام؛
نمک یک ماده طبیعی که از دو عنصر سدیم و کلر تشکیل شده است و یکی از مواد ضروری بدن انسان است و در بیشتر مواد غذایی وجود دارد که مقدار  نمک آن‌ها متفاوت است. یک فرد سالم و بالغ به طور متوسط روزانه به ۵ یا ۶ گرم نمک برای حفظ تعادل نیاز دارد.
همانطور که می‌دانید از نمک در خیلی از صنعت‌ها استفاده می‌شود و انواع متفاوتی دارد که امروز قصد داریم در مورد نمک در صنعت لبنیات صحبت کنیم.

از نمک به منظور عمل آوری و نگهداری فرآورده های لبنی نظیر پنیر، کشک و دوغ استفاده می شود. همچنین در فرآیند شستشو و ضد عفونی تجهیزات تولید لبنیات، بصورت شوینده قلیایی بکار می رود.

نمک در صنعت لبنیات

نمک در صنعت لبنیات

نمک در صنعت لبنیات

یکی از نگرانی‌های اغلب استفاده‌کنندگان مواد لبنیاتی، وجود مقدار زیادی نمک است که باعث افزایش فشارخون، پوکی استخوان و… می‌شود اما نمک موجود در لبنیاتی مانند شیر، پنیر، کره و… کاملا طبیعی است و حتی وجود نمک طبیعی برای بدن ضروری است و تاثیر خوبی دارد.

نمک بعنوان نگهدارنده و طعم دهنده

نمک نگهدارنده و طعم دهنده‌ای عالی در فرآورده‌هایی نظیر انواع پنیر، کشک، دوغ است و بعنوان کنترل کننده كپك‌ها و تخمیر در پنیر استفاده می‌شود. همچنین از آن، جهت خارج نمودن رطوبت از پنیر و کشک استفاده می‌شود.
آب نمک تاثیر زیادی بر کیفیت نگهداری پنیر دارد. کمبود نمک در آب، پنیر را شل و فاسد می‌کند.

در فرآیند ساخت دوغ نیز از نمک به عنوان کنترل کننده PH استفاده می‌شود. افزودن نمک به دوغ باعث کاهش PH و درنتیجه کاهش رسوب و ذرات معلق (دوفاز شدن دوغ) طی زمان نگهداری دوغ می‌شود. در نتیجه نمک مناسب در تولید محصولی مطلوب و پایدار نقش مهمی ایفا می‌کند.

فواید وجود نمک در لبنیات

  1. طعم‌دهنده خوب آن
  2. کاهش و کنترل رشد باکتری‌ها
  3. تاثیر مثبت بر کنترل رطوبت کره
  4. نگه‌دارندگی خوب
  5. جلوگیری از فساد پنیر
  6. کاهش‌دهنده PH و کاهش رسوب در زمان نگه‌داری دوغ

فواید نمک در شیر

همانطور که گفتیم وجود نمک در صنعت لبنیات به حد طبیعی، بسیار ضروری و مهم است. شیر خام به مقدار طبیعی در خود نمک دارد، که وجود نمک در آن باعث پنهان کردن حجم آب اضافی می‌شود.
وجود سدیم در شیر کاملا طبیعی است و یک فنجان شیر حدودا ۱۲۰ میلی‌گرم سدیم در خود دارد و با خوردن شیر در طول روز باعث کاهش بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان می‌شود.
البته اگر از مقدار طبیعی نمک بیشتر استفاده شود، برای بدن مضر بوده و باعث به وجود آمدن بیماری‌های زیادی می‌شود.

فواید نمک در پنیر

فواید نمک در پنیر - نمک در صنعت لبنیات

فواید نمک در پنیر

پنیر لبنیا‌تی است که وجود نمک در آن بسیار مفید است. نمک صنعتی در پنیر دارای ۴ نقش اصلی به شرح زیر است:

  1. نگه‌دارنده بسیار خوبی است و مستقیما بر روی طعم و کیفیت پنیر تاثیرگذار است.
  2. وجود آب پنیر باعث کاهش بیماری‌هایی مانند افسردگی می‌شود و همچنین اثر مثبتی بر روی حفاظت از NACL (نمک خوراکی) دارد.
  3. نمک موجود در پنیر باعث افزایش فشار Osmatic آب می‌شود.
  4.  باعث کم‌شدن آب موجود در سلول‌های باکتری و میکروبی شده و همچنین باعث کشتن یا جلوگیری از رشد آن‌ها می‌شود.

NACL به‌طور مستقیم به شوری نمک پنیر کمک می‌کند و به‌طور غیرمستقیم تاثیر خوبی بر طعم و مزه پنیر دارد و همچنین تاثیر مثبت در موارد زیر:

  • کننترل PH
  • تخریب چربی و کازئین
  • طعم‌دهندگی خوب مانند اسید‌های آمینه و چرب آزاد

 کارکرد اصلی نمک در پنیر

  • تنظیم رشد میکروبی: نمک به عنوان عامل ضدمیکروبی عمل می‌کند که می‌تواند در رشد بعضی از میکروب‌ها تاثیر بگذارد و باعث رشد اغلب میکروب‌های مقاوم به نمک شود.
  • از دست دادن رطوبت: وقتی نمک از آب پنیر خارج می‌شود باعث خشکی بیش‌از حد پنیر می‌شود و بر روی بافت آن تاثیر می‌گذارد.
  • تغییر بافت: نمک به طور مستقیم با تغییر ساختار پروتئین یا به‌طور غیرمستقیم بر روی رطوبت و بافت پنیر تاثیر می‌گذارد.
    هم‌چنین وجود نمک در غلظت‌های خاص می‌تواند باعث تغییر رفتار میکروب‌ها و آنزیم‌ها و تاثیر بسیار زیاد بر روی طعم و بافت پنیر شود.
  • افزایش طعم: علاوه بر این نمک طعم شوری به پنیر می‌دهد و باعث افزایش سایر طعم‌های موجود در پنیر می‌شود.

کمبود نمک در آب پنیر باعث چه مشکلی می‌شود؟
درصورت کم بودن و یا نبودن نمک در آب پنیر، باعث خشک شدن بیش‌از‌حد پنیر و فاسد شدن پنیر می‌شود و حتی ممکن است در طعم و کیفیت آن تاثیر منفی بگذارد.

آیا آب پنیر برای بدن مفید است؟
خیر؛ خوردن آب پنیر اصلا توصیه نمی‌شود و تنها برای کسانی که ورزشکار هستند برای کاهش وزن یا تقویت عظلات پیشنهاد می‌شود.
می‌توانید برای جلوگیری از فساد و خراب‌شدن پنیر آن را در آب پنیر قرار دهید.

آب پنیر دارای پروتئین زیاد است که استفاده از آن ممکن است به دلایل زیر مفید باشد:

  • کاهش گرسنگی
  • سلامت دستگاه گوارش
  • ضدسرطان
  • کاهش فشار خون افراد
  • سلامت استخوان در زنان
  • کمک به درمان دیابت نوع ۲
  • کاهش التهاب
  • مفید برای بیماری‌های روده‌ای التهابی
  • اثر مفید بر چربی خون

مضرات استفاده از آب پنیر هم به شرح زیر است:

  • تشکیل سنگ کلیه
  • آسیب به کلیه
  • اختلال در عملکرد بدن
  • افزایش چربی پوست
  • افزایش بیماری آکنه

توجه: استفاده از آب پنیر به دلیل وجود پروتئین برای بدن مفید است ولی استفاده بیش‌از‌حد از آن باعث مشکلات زیادی می‌شود.

نمک موجود در کره

یکی از دسته‌های نمک در صنعت لبنیات کره است که طعم و عطر خوبی دارد و معمولا در انواع غذا‌ها و رژیم‌های غذایی از آن استفاده می‌شود و تنها بدی آن وجود بیش‌از‌حد چربی است که مصرف زیاد آن باعث انواع بیماری‌های قلبی می‌شود.

کره حداقل از ۸۰٪ چربی شیر، تقریبا ۱۶٪ از آب و حدود ۱٫۵ تا ۲٪ آن از نمک تشکیل شده است. کره حاوی انواع ویتامین‌های A D E که برای چشم، استخوان و پوست ضروری است.

برخی از افراد بر این باور هستند که نمک موجود در کره اصلا برای بدن ضروری نیست و بهتر است تا جایی که امکان دارد از آن استفاده نکنید ولی خیلی از افراد عقیده دارند که استفاده درست از کره در رژیم غذایی نیاز بدن است.

در صورت استفاده بهتر است از کره‌ای استفاده کنید که دارای کمترین مقدار نمک باشد، چرا که مصرف زیاد آن برای بدن مضر خواهد بود.
نمک موجود در کره مثل تمام مواد لبنیاتی باعث شده نگه‌دارنده خوبی باشد و دارای طعم و عطر خوبی باشد.

فواید استفاده از کره در برنامه غذایی

  • کره حاوی ویتامین A برای سلامتی تیروئید
  • دارای ویتامین‌های K و E
  • ضد تومور و سرطان
  • محافظت در برابر پوسیدگی دندان
  • حفاظت در برابر عفونت دستگاه گوارش

نمک بعنوان شوینده

در صنعت لبنی با تماس شیر و سایر محصولات لبنی با سطوح کثیف تجهیزات تولید، از جمله لوله‌ها، شیرهای برقی و مخازن، مواد فسادزا و بیماری‌زا وارد این مواد غذایی می‌شوند و می‌تواند منجر به هدر رفتن محصول و همچنین از بین رفتن اعتماد مشتریان شود.
با شستشو و حذف جرم‌ها و آلودگی‌های میکروسکوپی شامل میکروارگانیسم (باکتری، کپک، مخمر، ویروس)های تجهیزات توسط مواد شوینده شیمیایی، و ضدعفونی کردن آنها از به هدر رفتن سرمایه عظیمی جلوگیری میشود.

انواع شوینده ها در صنعت لبنیات

مواد شوینده در صنعت لبنیات به دو دسته قلیایی و اسیدی تقسیمبندی میشوند. شوینده‌های قلیایی دارای پاککنندگی و ضدعفونی کنندگی و پروتئین زدایی خوب هستند. ولی در برطرف‌کردن ترکیبات غیرآلی ضعیف عمل میکنند و همچنین قابلیت آبکشی ضعیفی دارند. شوینده‌های اسیدی اثر ضدعفونی‌کنندگی کم، خورندگی بالا و آلاینده برای محیط زیست دارند. در برطرف‌کردن مواد غیرآلی قوی عمل میکنند و عدم تاثیرپذیری از سختی آب و قابلیت پاک‌شدن خوبی توسط آب دارند.

جمع‌بندی

همانطور که وجود نمک در صنعت لبنیات مانند شیر، کره و پنیر مفید است در سایر مواد لبنی نیز وجود آن مفید است، برای بدن افراد نیز بسیار ضروری است.
با استفاده از مواد لبنی می‌توانید بدن را از انواع بیماری‌ها محفوظ نماید، تنها نکته‌ای که باید در نظر بگیرید این است که نمک موجود در این مواد کاملا طبیعی است ولی استفاده بیش‌‌از حد نیز باعث مشکلاتی در بدن انسان می‌شود.

نمک قابل استفاده در صنعت لبنیات شرکت میعادبازرگانان رازی

این نوع نمک‌ها به اشکال نمک شیلاتی، نمک صدفی، نمک پودری، نمک شکری در کیسه‎های ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۴۰، ۵۰ و ۱۰۰۰ کیلوگرمی خدمت شما عزیزان ارائه می‎گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره خرید این محصولات می‌توانید با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید.