نمک سود کردن غذا و خصوصا گوشت یکی از بهترین روش‌ها برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی بوده که بیش از ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح توسط اقوام مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در زمانی که خبری از تکنولوژی و یخچال وجود نداشت، رومیان باستان، چینی‌ها و یونانیان از این روش برای نگهداری بیشتر مواد غذایی استفاده می‌کردند. حتی امروزه نیز در بسیاری از قبایل و حتی کشور خود ما نیز از این روش استفاده می‌شود.

در آن زمان که جنگ‌های طولانی مدتی نیز بین قبایل و کشورها وجود داشت، تامین تدارکات جنگی یکی از مشکلات رایجی بود که می‌توانست تاثیر به شدت مستقیمی در پیروزی یا شکست داشته باشد. از همین روی از نمک سود کردن مواد غذا برای جلوگیری از فساد غذاها استفاده می‌کردند و قادر بودند تا ماه‌ها به جنگ بپردازند.

در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی چگونگی نمک سود کردن گوشت و مواد غذایی با نمک پرداخته و سپس ببینیم که بهترین نمک برای این کار چیست. پس تا پایان این مقاله از میعاد بازرگانان رازی نیز با ما همراه باشید.

نمک سود کردن چیست و چطور عمل می‌کند؟

مطمئنا این ضرب المثل را خیلی شنیدیم یا به کار می‌بریم که«هرچه بگندد نمکش می‌زنند، وای به روزی که بگندد نمک!». اما مگر نمک هم می‌گندد؟

همین را می‌توان دلیل استفاده از نمک سود کردن برای نگهداری مواد غذایی عنوان کرد. نمک با توجه به ترکیباتی که دارد یکی از بهترین مواد طبیعی برای رشد باکتری و قارچ در محیط‌هایی است که فساد بسیار زیاد و البته سریع در آن رخ می‌دهد.

قبایل در فصل گرما که فراوانی زیادی از حیوانات وجود داشت، آنها را شکار می‌کردند و سپس با سود نمک کردن برای فصل سرد زمان(البته زمستان آن دوران اصلا با زمستان‌های حالا قابل قیاس نیست) انبار می‌کردند.

چیزی که موجب نگهداری طولانی مدت گوشت با نمک می‌شود همان خاصیت«اسمز» نمک است. اسمز درواقع یک فرآیندی است که با نفوذ آب نمک رقیق به درون مواد غذایی رخ داده و از فساد جلوگیری می‌کند. تقاوتی هم ندارد که محیط گوشت باشد یا حتی سبزیجات که امروزه برای تهیه انواع ترشی از نمک برای این کار استفاده می‌کنند تا ماندگاری آن بیشتر شود. مثال دیگری از این روش نیز تهیه رب گوجه فرنگی است که اگر نمک نداشته باشد سریعا فاسد خواهد شد.

چه غذاهایی را میتوان نمک سود کرد؟

امکان سود نمک کردن انواع غذا با استفاده از نمک وجود دارد. اما وقتی صحبت از نمک سود کردن می‌شود بیشتر ذهن ما به سمت گوشت و فیلم‌های تاریخی می‌رود که شاید در آنها غذاهای نمک سود شده را ببینیم.

اما در همین زمان فعلی هم ما در زندگی روزمره خود انواع مختلفی از غذاهای نمک سود شده را داریم که از جمله آنها می‌توان به انواع هات داگ، ترشی، رب گوجه فرنگی، ماهی، ناگت مرغ و… اشاره کرد.

مزایا و معایب نمک سود کردن غذا با نمک

مطمئنا مثل هر چیزی دیگر استفاده از نمک برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

نگهداری طولانی مواد غذایی

نمک سود کردن روشی عالی برای نگهداری مواد غذایی در شرایطی است که امکان استفاده از وسایلی همچون یخچال را نداریم. علاوه بر این برخی مواد غذایی طوری هستند که در هر صورت باید خاصیت اسمز را در آنها استفاده کنیم تا بتوانند برای طولانی مدت قابل مصرف باشند که از جمله آنها می‌توان به رب و انواع ترشی اشاره کرد.

از دست رفتن خاصیت مواد غذایی

حتما شنیدید که می‌گویند«ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است». یکی از بدترین معایبی که استفاده زیاد از مواد غذایی نمک سود شده دارن، از دست رفتن خاصیت و مواد موجود در آنها است.

موادی همچون گوشت ماهی و انواع سوسیس و کالباس که این روزها بسیار هم مصرف می‌شوند، چون مدت زمان زیادی است که از تولید آنها گذشته خاصیت قبل را ندارند.

لذا باید سعی کنید که همیشه از گوشت تازه و مواد غذایی که به تازگی تهیه شده استفاده کنید. استفاده از غذاهای نمک سود شده صرفا به دلیل طعمی که دارند می‌توانندد به صورت تفننی مورد استفاده قرار گیرند. اما استفاده طولانی مدت از آنها خطرناک است.

افزایش فشار خون

استفاده زیاد از غذاهای نمک سود شده به این دلیل ک دارای درصد زیادی نمک هستند موجب افزایش فشار خون خواهد شد که برای سلامتی ما بسیار مضر است.

چنین مواد غذایی چون طعم شوری دارند و درصد نمک در آنها بالاست به مرور موجب بیمار شدن بدن ما خواهند شد که در اثر فشار خون بالا رخ می‌دهد. همانطور که می‌دانید فشار خون نیز یکی از عمده‌ترین دلایل برای ابتلا به بیماری‌های مختلف است.

جدایی از این با نمک سود کردن در برخی مواد غذایی پروتئینی ماده‌ای به نام تیرامین در اثر شکسته شدن زنجیره‌ی پروتئینی به وجود می‌آید. این ماده یکی از محرک‌های اصلی برای ابتلا به سردردهای شدید میگرنی است.

عاملی برای ابتلا به سرطان

طبق یک مطالعه که برای ساکنان خاصی از مناطق آفریقای شمالی، اقیانوس منجمد شمالی و جنوب چین که علاقه زیادی به استفاده از غذاهای نمک سود شده به دلیل شرایط محیطی و سبک زندگی که دارند انجام شده است، بسیاری از آنها به سرطان حلق و بینی مبتلا هستند که آمار آن با مقدار معمولی جهانی یکسان نبوده و بالاست.

در نهایت پس از مطالعه زیادی مشخص شد که به دلیل وجود یک باکتری خاص در ماهی که نمک سود کردن ماهی موجب آزاد شدن آن می‌شود مشخص شد که دلیل سرطان بیشتر این افراد استفاده زیاد از این نوع غذاها بوده است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.