تفاوت نمک صنعتی و خوراکی در چیست؟

تفاوت نمک صنعتی و خوراکی شاید در ظاهر برای ما زیاد به چشم نیاید و فکر کنیم که تنها در اندازه و گاها رنگ‌بندی با هم تقاوت‌هایی دارند. اما اگر قرار باید آنها را به شکل تخصصی و درست بررسی کرد، بسیار با هم متفاوت هستند. وقتی در دو ظرف جداگانه نمک خوراکی و صنعتی ریخته شود که شکل و اندازه آنها یکسان باشد، مطمئنا شما نمی توانید بدانید که کدام یک نمک خوراکی است و کدام یک نمک صنعتی(!)

فرآیند تولید و تغییراتی که روی نمک صورت می‌گیرد موجب تعیین مقدار ناخالصی موجود در ان می‌شود که دقیقا همین مورد مهم‌ترین تفاوت نمک خوراکی با نمک صنعتی است. در ادامه این مقاله از وبلاگ میعاد بازرگانان رازی قصد داریم به بررسی کامل فرق بین این دو نمک بپردازیم.

جهت دریافت مشاوره رایگان، اطلاع از قیمت و موجودی محصولات کارخانه، همین حالا با کارشناسان فروش میعاد بازرگانان رازی تماس بگیرید.

مشاهده اطلاعات تماس

تفاوت نمک صنعتی و خوراکی چیست؟

به صورت کلی ما سه نوع نمک داریم که عبارتند از:

  • نمک خوراکی
  • نمک صنعتی
  • نمک سنتی

هر یک از این نمک‌ها برای اینکه به محصول نهایی که حالا با این نام شناخته می‌شوند تبدیل شوند، فرآیند پیچیده‌ای را طی می‌کنند که شاید هزاران سال طول کشیده باشد.

نمک ناخالص از منابع سنگ نمک یا از طریق دریا تامین شده و سپس کار تصفیه روی آن انجام می‌گیرد که در نهایت بسته به صنعت، مورد استفاده و دانه‌بندی که دارد به محصول نهایی تبدیل شود.

فعلا از نمک دریایی فاکتور گرفته و آن را کنار می‌گذاریم. در ادامه می‌خواهیم به بررسی فرق بین نمک خوراکی و صنعتی پرداخته و ببینیم که اولا این دو نوع نمک چه تفاوتی با هم دارند و ثانیا بسته به موارد استفاده، چطور می‌شود آنها را شناسایی و نگهداری کرد.

میزان خلوص؛ اصلی‌ترین تفاوت نمک خوراکی با صنعتی

لپ کلام این است که نمک صنعتی دارای ناخالصی زیادی بوده و فرآیند تصفیه روی آن یا انجام نمی‌گیرد و یا اینکه اگر می‌گیرد ناچیز است.

نمک خوراکی طی فرآیند تصفیه یددار شده و ضمن اینکه درجه خصول آن را بالاتر برده و به عدد ۹۹ نزدیک‌تر می‌کنند، دانه‌بندی نیز روی آن انجام می‌گیرد.

در حالی که نمک صنعتی به هیچ وجه حاوی ید نبوده و معمولا فرآیند تصفیه نیز روی آن انجام نمی‌گیرد. مگر در موادی که بر اساس کاربردی که نمک دارد این کار انجام گیرد که درصد ناخالصی آن نهایتا تا ۹۵ درصد خواهد رسید. شاید تنها شباهتی که با نمک خوراکی دارد در دانه‌بندی نمک صنعتی باشد که آن هم بسته به کاربرد و نیازی که وجود دارد انجام می‌گیرد.

همین دلایل باعث می‌شود که نمک خوراکی که مناسب مصرف انسانی است و موجب سنگ کلیه و مسمومیت نشود مورد استفاده قرار گیرد. چرا که اگر این مشکلات و البته یددار کردن نمک در نمک ناخالص یا همان سنگ نمک وجود نداشت، انسان می‌توانست از همان نمک به عنوان نموک خوراکی بدون اینکه تصفیه روی آن انجام گرفته باشد استفاده کند.

کاربردها و موارد استفاده

فرق نمک خوراکی با نمک صنعتی در درجه دوم به موارد استفاده و کاربردهای آن برمی‌گردد. نمک خوراکی که تکلیف آن مشخص بوده و برای مصرف انسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اما در نمک صنعتی همانطور که از نامش پیداست برای صنایع مختلفی همچون پتروشیمی، شیلات و آبزیان، تولید مواد شوینده، تصفیه آب، صنایه رنگ و… است که کاربرد دارد.

به همین جهت بر اساس صنعت مورد استفاده، نمک صنعتی نیز به چند دسته تقسیم بندی می‌شود که برای مشاهده آنها می‌توانید به مقاله انواع نمک صنعتی مراجعه کرده و بر اساس کاربرد و اندازه‌ای که دارد مشاهده کنید.

قیمت نمک خوراکی در مقایسه با نمک صنعتی

قیمت نمک صنعتی از آنجایی که بیش از ۱۰ نوع از این نمک وجود دارد که بر اساس اندازه و موارد مصرف با هم متفاوت هستند نمی‌توان به صورت دقیق قیمتی برای آن در نظر گرفت.

اما به صورت کلی با توجه به اینکه نمک خوراکی نیازمند فرآیند حذف ناخالصی تا سقف ۹۹ درصد و یددار کردن است، قیمت تمام شده بیشتری در مقایسه با نمک صنعتی دارد.

روش نگهداری بر اساس شرایط هر نمک

در نهایت آخرین موردی که می‌توان در خصوص تفاوت نمک خوراکی با نمک صنعتی بررسی کرد به شرایط نگهداری هر کدام برمی‌گردد. نمک خوراکی لازم است که حتما در ظروف شیشه یا پلاستیک و به دور از نور خورشید نگهداری شود؛ چرا که تابش مستقیم نور آفتاب سبب از بین رفتن ید موجود در نمک خواهد شد.

در خصوص نمک صنعتی هم باید بر اساس مش(اندازه) که دارد شرایط نگهداری را بررسی کرد. به عنوان مثال نمک پودری که ریزترین نوع نمک صنعتی است و به شکل آرد مورد استفاده قرار می‌گیرد، نباید به هیچ وجه در معرض رطوبت باشد و لازم است که در ظروف مخصوص نیز نگهداری شود.

این در حالی است که نمک شکری که نسبت به دیگر انواع نمک‌های صنعتی دارای ابعاد و مش بزرگ‌تری است، در برابر رطوبت مقاومت بیشتری داشته و به صورت کلوخ نیز در نخواهد آمد.


جمع بندی و کلام آخر

عمده تفاوتی که نمک خوراکی با نمک صنعتی دارد در درصد خلوص و داشتن ید در نمک خوراکی است؛ در حالی که نمک صنعتی درصد خلوص کمتر از ۹۵ درصد را داشته و نمک خوراکی بالای ۹۹.۲ درصد است.

نمک صنعتی در صنایع مختلف شیلات، تصفیه آب و گندزدایی آن، چرم سازی و دباغی، دام و طیور، صنایع تولید اسید و ضد یخ، پتروشیمی و بیش از ده‌ها صنعت دیگر کاربرد دارد که در این میان نمک صنعتی گرمسار در استان سمنان بالاترین کیفیت ممکن را دارد.

شرکت میعاد بازرگانان راضی با داشتن تجربه چندین ساله در خصوص تولید و صادرات نمک صنعتی به کشورهای آسیایی و اروپایی، گزینه خوبی برای خرید است. در صورتی که نیاز به خرید نمک صنعتی دارید می‌توانید با مراجعه به صفحه محصولات شرکت، لیست کاملی از انواع نمک صنعتی را مشاهده کنید.


جهت کسب اطلاعات بیشتر، اطلاع از قیمت انواع سنگ نمک و خرید مستقیم از کارخانه، همین حالا با ما تماس بگیرید.

Average rating ۵ / ۵. Vote count: ۱

No votes so far! Be the first to rate this post.

خرید نمک صنعتی

شرکت میعاد بازرگانان رازی با بیش از چندین سال تجربه در زمینه استخراج سنگ نمک از بزرگ‌ترین معادن نمکی ایران در شهر سمنان، امکان خرید سنگ نمک و انواع نمک دانه‌بندی شده را در محیطی عاری از رطوبت و با کیفیت بالا تولید می‌کند. جهت خرید انواع نمک دانه‌بندی شده با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *