کاربرد نمک در صنایع لبنیات و مواد غذایی

یکی از مهم‌ترین کاربرد نمک در صنعت لبنیات است که ضمن طعم دار کردن محصولات لبنی به نگهداری و ماندگاری این مواد نیز کمک بسیار زیادی می‌کند. نمک مورد استفاده در صنایع لبنی بسته به اینکه با چه هدفی استفاده شود شامل انواع نمک صنعتی است.

بخشی از این نمک را نمک خوراکی تشکیل می‌دهد و بخشی دیگر را از نمک پودری، نمک صدفی و نمک شکری تامین می‌کنند که هر یک بر اساس دانه بندی، خلوص و ساختاری که دارد مناسب برای محیط خاصی است.

جهت دریافت مشاوره رایگان، اطلاع از قیمت و موجودی محصولات کارخانه، همین حالا با کارشناسان فروش میعاد بازرگانان رازی تماس بگیرید.

مشاهده اطلاعات تماس

در ادامه این مقاله از وبلاگ میعاد بازرگانان رازی به بررسی کاربرد نمک در صنایع تولید محصولات دامی و لبنی پرداخته و با هم به مزایای استفاده از نمک خواهیم پرداخت.

کاربرد نمک در صنایع لبنیات و مواد غذایی

استفاده از نمک صنعتی برای صنایع لبنی از سه حیث کاربرد دارد که عبارتند از:

  1. کاربرد خوراکی به منظور طعم دار کردن محصولات لبنی
  2. کاربرد دارویی به منظور افزایش ماندگاری محصولات و جلوگیری از فساد آنها
  3. کاربرد شوینده برای تمیز کردن تجهیزات تولیدی

حال در ادامه به کاربرد نمک در صنایع لبنیات و مواد غذایی لبنی پرداخته و با هم بررسی می‌کنیم ببینیم که استفاده از نمک چه مزایایی برای این صنایع دارد.

طعم دهنده عالی برای مواد لبنی

بیشتر مواد لبنی که ما استفاده می‌کنیم جزو موادی هستند که دارای تاریخ مصرف طولانی هستند. برخی دیگر نیز محصولاتی هستند که برای چند روز باید آنها را مصرف کرد.

در هر یک از مواد لبنی استفاده از نمک به عنوان طعم‌دهنده بیشترین استفاده را به خود اختصاص داده است. از جمله این مواد غذایی می‌توانید به انواع کشک، دوغ، پنیر، ماست و… اشاره کرد که استفاده از نمک موجب طعم‌دار کردن آنها می‌شود. اما استفاده از نمک صرفا برای طعم‌دار کردن نیست و خواصی هم در خصوص نگهداری این مواد لبنی دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

برخی دیگر از مواد لبنی هم علاوه بر نمک دارای طعم دهنده‌های طبیعی و غیرطبیعی همچون انواع گیاهان و اسانس‌ها هستند. اما با این وجود افراد تمایل بیشتری به حالت کلاسیک و نمک‌دار بودن آن داشته و ترجیح می‌دهند تا طعم دیگر را خود بر اساس میل و علاقه‌ای که به دیگر طعم دهنده‌ها دارند فراهم کنند.

جلوگیری از کپک زدن و رشد قارچ‌ها

پنیر به عنوان یکی از محصولات لبنی پر استفاده است که تاریخ مصرف بالایی هم دارد. حتی اگر این محصول لبنی به صورت سنتی و در خانه تولید شود باید از نمک برای تهیه آن استفاده کرد.

کشک نیز یکی دیگر از موادی است که آن هم حتی اگر به صورت سنتی تهیه شود، نیاز به نمک فراوان دارد تا هم عمر ماندگاری آن را بالا برده و مدت زمان بیشتری قابل استفاده باشد و هم اینکه از کپک زدن جلوگیری شود.

همانطور که از قدیم گفته می‌شود«هرچه بگندد نمکش می‌زنند، وای به روزی که بگندد نمک» از نمک خوراکی در محصولات لبنی جدایی از طعم‌دار کردن برای جلوگیری از کپک زدن و رشد قارچ‌ها نیز استفاده می‌شود.

به دلیل رطوبت بالایی که در این مواد وجود دارد و جدایی از این عدم استفاده از مواد نگهدارنده که موجب تغییر طعم محصولات لبنی می‌شود، نمک یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از کپک زدن و رشد قارچ است. در تولید انواع پنیر، کشک، دوغ و ماست از نمک نیز با این هدف استفاده می‌شود تا در قرارگیری در محیط عادی موجب کپک زدن نشود.

جلوگیری از فساد و افزایش تاریخ مصرف

کپک زدن و رشد قارچ بر روی محصولات لبنی همچون پنیر و کشک بیشترین دلیل برای فساد محصولات لبنی را شامل می‌شود. از این روز استفاده از نمک می‌توانید به عنوان یکی از بهترین مواد طبیعی و سالم استفاده شود تا از فساد آنها جلوگیری به عمل آورد.

علاوه بر این نمک ساختار مواد را سفت کرده و از حالت شل بودن خارج می‌کند که در تولید پنیر و کشک سنتی از نمک برای این منظور استفاده می‌شود. درست همانطور که نمک در صنایع حفاری استفاده می‌شود.

کاهنده مقدار PH موجود در مواد غذایی

دوغ یکی از محصولات لبنی است که حتی خود ما در خانه نیز می‌توانیم آن را تهیه کنیم. برخی افراد علاقه به دوغ سنتی و دوغ‌هایی دارند که مدتی در معرض نور آفتاب قرار گرفته و طعمی ترش را دارند. این نوع دوغ تقریبا برای هر کسی جزو دوغ‌های پر طرفدار است.

حتی در دوغ معمولی و دوغ‌هایی که با انواع گیاهان طعم دار شده است از نمک استفاده می‌شود. دلیل استفاده از نمک برای تولید دوغ صرفا به منظور طعم‌دار کردن نیست. بلکه یکی از دلایل مهم آن کاهش مقدار PH دوغ است.

ذوغ به دلیل اینکه مدت بیشتری ماندگاری دارد و با ترکیباتی که در آن وجود دارد به محض اینکه چند روزی در محیط خانه قرار گیرد مقدار ph آن بالا خواهد رفت و ساختار اسیدی به خود می‌گیرد.

علاوه بر اسیدی شدن دوغ، با کاهش مقدار رسوب و ذرات معلق موجب دو فاز شدن دوغ نیز خواهد شد که در نهایت این مسئله باعث می‌شود دوغ طعم مناسبی نداشته و PH آن نیز به شدت بالا برود. در نتیجه از نمک برای کاهش مقدار PH و جلوگیری از دو فاز شدن دوغ استفاده می‌کنند.

شوینده‌ای عالی برای تجهیزات تولیدی

در صنایع تولید محصولات لبنیاتی و کارخانجات تولید انواع دوف، ماست، کره، کشک و… از تجهیزات و دستگاه‌های پیشرفته برای تولید محصولات لبنی استفاده می‌شود.

این تجهیزات همچون لوله‌ها، مخازن و استخرهای ترکیب با توجه به اینکه در معرض مواد غذایی حاصل از شیر قرار دارند، به یک محیط عالی برای رشد قارچ و باکتری تبدیل خواهند شد که اگر به صورت روزانه تمیز نشوند، در نهایت موجب کاهش کیفیت مواد لبنیاتی تولید شده خواهد شد.

برای همین به منظور شستشوی روزانه تجهیزات از ترکیب آب و نمک در پایان استفاده از دستگاه‌ها استفاده می‌کنند. ترکیب آب و نمک یک خاصیت پاک کننده به خود گرفته و به دلیل ترکیبات شیمیایی که در خود دارد، مواد فسادزا را از تجهیزات پاک خواهد کرد. خصوصا اینکه شستشوی تجهیزات از ترکیب آب و نمک با فشار بسیار بالا انجام می‌گیرد که ذرات نمک موجود در آب ضمت صیقلی کردن سطح آنها را کاملا تمیز خواهند کرد.

البته در فرآیند شستشو از آب گرم نیز استفاده می‌شود تا تاثیر شستشو به نهایت خود برسد. در کنار آب نمک نیز گاها از برخی پاک کننده‌های صنعتی به منظور ضدعفونی کردن تجهیزات استفاده می‌شود. چرا که برای شستشو از دو نوع مواد برای پاک کردن استفاده می‌شود که عبارتند از:

  • پاک کننده‌های قلیایی: دارای خاصیت پاک کنندگی و ضدعفونی کننده هستند که پروتئین موجود در مواد لبنیاتی را به خوبی پاک می‌کنند. اما در برطرف کردن ترکیبات غیرعالی و آبکشی کردن ضعیف عمل می‌کنند.
  • پاک کننده‌های اسیدی: این نوع پاک کننده‌ها نیز خورندگی بالایی داشته و در برطرف کردن ترکیبات غیرعالی بسیار قپی عمل می‌کنند. جدایی از این در صورتی که با آب سخت ترکیب شده باشند تاثیری روی آنها نداشته و همچنان همان قدرت پاک کنندگی را دارند.

آب نمک ضمن شستشوی تجهیزات از جرم بستن آنها جلوگیری کرده و آلودگی‌های بسیار ریز میکروسکوپی همچون انواع باکتری، کپک، مخمر و ویروس را از بین خواهد برد.


جمع بندی و کلام آخر

در این مقاله به بررسی کاربرد نمک در صنایع لبنیات پرداخته و ضمن اینکه استفاده از نمک را به عنوان یک طعم دهنده عالی برای تولید محصولات لبنی ذکر کردیم، به دیگر خواص نمک که موجب افزایش ماندگاری مواد غذایی، جلوگیری از فساد و کپک زدن، کاهش مقدار ph پرداختیم.

جدایی از این از نمک به عنوان یک شوینده نیز استفاده می‌شود که پیش از این نیز به کاربرد نمک در تولید مواد شوینده پرداخته‌ایم. اما ترکیب نمک با آب در صنایع لبنی به عنوان یک شوینده نیز استفاده می‌شود.

در صورتی که به دنبال خرید نمک مورد نیاز برای صنایع لبنیاتی خود هستید، شرکت میعاد بازرگانان رازی گرمسار در این زمینه می‌تواند انواع نمک را برای شما فراهم کند. متناسب با محصول تولیدی که دارید می‌توانید به صفحه محصولات ما مراجعه کرده و بر اساس مش بندی و دانه‌بندی دلخواه انواع مختلفی از نمک پودری، صدفی و شکری خریداری کنید.


جهت کسب اطلاعات بیشتر، اطلاع از قیمت انواع سنگ نمک و خرید مستقیم از کارخانه، همین حالا با ما تماس بگیرید.

Average rating ۵ / ۵. Vote count: ۱

No votes so far! Be the first to rate this post.

خرید نمک صنعتی

شرکت میعاد بازرگانان رازی با بیش از چندین سال تجربه در زمینه استخراج سنگ نمک از بزرگ‌ترین معادن نمکی ایران در شهر سمنان، امکان خرید سنگ نمک و انواع نمک دانه‌بندی شده را در محیطی عاری از رطوبت و با کیفیت بالا تولید می‌کند. جهت خرید انواع نمک دانه‌بندی شده با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *